O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Preden trajnice na novo sadimo, jih zalijemo, ko so še v lončkih, tako da je gruda dobro namočena, potem jih izlončimo in razporedimo po gredi. Pri tem je zelo pomembno, da upoštevamo pravilne razdalje med posameznimi rastlinami. Kolikšna je pravilna razdalja med posameznimi rastlinami je v bistvu zelo težko v naprej napovedati, saj se lahko ista rastlina na dveh različnih rastiščih drugače razrašča. Nekje bo zrasla tudi do 40 cm v premeru, drugje le 30 cm. Razdalja je torej odvisna od več dejavnikov, na katere imamo, lahko pa tudi nimamo vpliva. Kako gosto sadimo je odvisno tudi od tega ali želimo takojšen učinek ali lahko počakamo nekaj let, da se rastline zgostijo. Za čim boljšo presojo so potrebne mnogotere izkušnje, osnovno znanje in nameni.

Ko sadimo, moramo imeti pred očmi končno velikost rastline. Vsekakor lahko trajnice sadimo 'malo bolj skupaj' ali 'malo bolj narazen'. Pri 'malo bolj skupaj' se prazni prostori med rastlinami hitreje zapolnijo in je zato potrebno manj pletja, vendar pa moramo rastline po dveh, treh letih že razsajati. Vsekakor pa je razsajevanje trajnic manj naporno delo, kakor na primer pletje.

Ko trajnice posadimo na gredo, jih temeljito zalijemo in nato gredo prekrijemo z zastirko. Priporočljivo je drobno mleto lubje, ki ga nasujemo do 5 cm na debelo. Pri tem skrbimo, da z zastirko ne prekrijemo tudi 'sredice' rastlin, ker nekatere tako prekrite enostavno ne odženejo. Z lubjem ne prekrivamo gred s pokrovnimi rastlinami, saj se le-te ne bi lepo razraščale. Kar se tiče nadaljnjega zalivanja pazimo le, da se zemlja nikoli čisto ne izsuši, priporočljivo pa je, da naj bo zemlja pred zimo vedno nekoliko vlažna.

04. oktober 2018

Predavanja v vrtnariji

TRAJNICE JESENI

V soboto, 20.10. 2018 ob 10. uri vas vabimo na predavanje o trajnicah z naslovom Trajnice jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

21. avgust 2018

Novosti med trajnicami

Nove sorte trav in posebnosti med cvetočimi trajnicami

Na koncu poletja so že na razpolago novosti letošnje jesenske sezone, ki vključujejo okrasne trave in cvetoče trajnice.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.