O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Pravilna priprava rastišča je zelo pomembna za rast in razvoj trajnic. V prvem obdobju je priporočljivo, da zemljo pregledamo in ugotovimo njeno strukturo, pH vrednost, vsebnost organskih snovi, vsebnost posameznih elementov, kot so fosfor, kalij in drugi. Na podlagi analize lahko ugotovimo, kaj zemlji manjka, kako in s čim jo lahko izboljšamo.

Pri trajnicah je zelo pomembno, da so tla odcedna. Pozimi namreč veliko trajnic propade zaradi prevelike zimske mokrote. Če je zemlja preveč ilovnata, ji bo potrebno čim več organskega materiala, kot je kompost ali uležan gnoj, šota, pa tudi pesek. Organski material namreč močno izboljša fizikalne, kemične in biološke lastnosti zemlje. Vse te snovi v ilovnatih tleh povečujejo zračnost in izboljšujejo njeno strukturo, v peščenih tleh pa povečujejo vlažnost in sposobnost zadrževanja hranilnih snovi. Z dodajanjem organskega materiala, se v zemlji poveča tudi število mikroorganizmov in deževnikov in s tem pridobimo biološko aktivno snov. Organski material naj ne ostane na površini. Priporočljivo ga je nekoliko vkopati v zemljo.

Preden pričnemo trajnice saditi, moramo poskrbeti tudi za to, da je zemlja temeljito očiščena plevelov. Lahko uporabimo katerega od totalnih herbicidov, bolj ekološko pa bi bilo, če jih ne bi uporabljali. V tem primeru se učinkovito znebimo plevelov, če površino, ki je namenjena za gredo s trajnicami, prekrijemo s črno folijo in jo pustimo v dobi rasti kakšnih šest mesecev, da propadejo tudi korenine plevelov in večine semen. V tujini trajnice velikokrat sadijo kar v sterilno zemljo, vsaj na večjih površinah. Ugotovili so namreč, da je veliko ugodnejši nakup sterilne zemlje, ki je v osnovi dražja, se pa z njo izognemo časovno zamudnemu pletju, kakor stroški, ki nastanejo z vzdrževanjem in pletjem v naslednjih letih.

22. junij 2018

Predavanja v vrtnariji

TRAJNICE NA ZAČETKU JESENI

V soboto, 8.9.2018 ob 10. uri vas vabimo na predavanje o trajnicah z naslovom Trajnice na začetku jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

18. julij 2018

Velik izbor dišavnic

Tajska bazilika, limetina bazilika in druge

Poleg trpežnih trajnic nudimo velik izbor dišavnic kot so različne sorte bazilik - tajska, sveta, limetina, grška, rdečelistna in druge, , stevijo, dišeče pelargonije, šetraj, maroško meto in mnoge druge.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.