O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Zaradi vse večjega zanimanja za naše trajnice in naš pogled na njih in njihovo uporabo, smo jeseni 2007 zasadili 280 m2 veliko okrasno gredo, ki je sestavljena iz trajnic, manjših dreves, grmovnic ter čebulnic, za ozadje pa ji služi zimzelena živa meja iz tise. Poleg okrasnega namena imajo razstavne grede tudi izobraževalno funkcijo, saj na njihovem primeru lahko naučimo tako o samih kombinacijah trajnic in drugih rastlin, kakor tudi o vzdrževanju gred in spreminjanju trajnic tekom letnih časov.

Jeseni leta 2008 smo posadili še novo gredo, veliko 70 m2, ki pa je zasnovana v t.i. naturalističnem slogu, ki se med trajnicami pojavlja pri zasaditvah v zadnjih desetih letih. Za slog je značilno, da se posamezne rastline ne sadijo več v skupinah, temveč se manjše število trajnic posamično, a enakomerno posadi čez celo površino, tako da ima celotna greda enoten vtis, ki nekoliko spominja na travnik. Osnova grede so okrasne trave, med njih pa so posajene cvetoče trajnice. Med trajnicami izbiramo tiste, ki privabljajo koristne žuželke, kot so čebele, metulji in druge, saj se na grede trudimo privabiti čim več življenja. Izbiramo tudi trajnice, katere semena so morebitna hrana za ptice pozimi. Večina izbranih trajnic ima tudi zanimivo zimsko strukturo.

Zanimivosti

04. oktober 2018

Predavanja v vrtnariji

TRAJNICE JESENI

V soboto, 20.10. 2018 ob 10. uri vas vabimo na predavanje o trajnicah z naslovom Trajnice jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

21. avgust 2018

Novosti med trajnicami

Nove sorte trav in posebnosti med cvetočimi trajnicami

Na koncu poletja so že na razpolago novosti letošnje jesenske sezone, ki vključujejo okrasne trave in cvetoče trajnice.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.