O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Preden se lotimo izbire in sajenja trajnic, je priporočljivo, da dobro razmislimo katere trajnice in na kakšno mesto jih bomo posadili.

Celoten izbor okrasnih rastlin lahko torej delimo na pet skupin - enoletnice, ki vzkalijo, zacvetijo in odmrejo v enem letu, dvoletnice, ki prvo leto poženejo liste, v drugem letu pa zacvetijo in nato odmrejo, potem trajnice, ki imajo to lastnost eno in dvo letnic, da so neolesenele, torej zelnate, skupno z naslednjima skupinama, to je z grmovnicami in drevesi pa, da živijo po več let.

Za osvežitev ponovimo nekaj osnovnih pravil pri izbiri trajnic. Trajnico moramo vedno gledati v celoti, ne samo kot cvetočo rastlino, pri kateri je pomemben le cvet. Ko izbiramo trajnice, si je potrebno zastaviti več vprašanj. Kot prvo – kakšno je rastišče, kjer naj bi trajnice rasle. Namreč na napačno mesto posajena rastlina ne bo uspevala. Šele z izdatno človekovo pomočjo, bo malo boljše. A preveč dela ni naš namen. Pomembno je, kakšna je zemlja, kakšna je osončenost rastišča, kakšna je preskrba z vodo. To so osnovna vprašanja in z njimi zožimo začetni izbor trajnic, ki bi bil drugače kar malo prevelik. Potem se začnemo spraševati po obliki in višini rasti in kako posamezna vrsta izgleda tekom cele rastne sezone. To pomeni, kdaj in kako pomladi odžene (nekatere trajnice npr. hermelika izgleda lepo od zgodnje pomladi, ko začnejo odganjati mladi poganjki do pozne jeseni oziroma do takrat, ko sneg polomi njihova posušena stebla in cvetove), kakšni so listi, koliko časa cvetijo, kako izgledajo po cvetenju, ali se njihovi listi jeseni lepo obarvajo, na kakšen način jeseni odmre ali celo ostanejo posušeni na vrtu čez celo zimo in še kaj. Šele potem se začnemo spraševati po času cvetenja, barvi in obliki cvetov ter barvi in obliki listov.

Pri izbiri trajnic je pomembno tudi to, da so rastline zdrave in čim manj občutljive na razne bolezni in škodljivce, hkrati pa da privabljajo koristne žuželke, nekatere vrste privabljajo celo ptiče.

To naj bi bili osnovni kriteriji, po katerih izbiramo trajnice.

Ker v naravi ni ostrih ločnic in trdnih pravil pa moramo vedeti tudi to, da se lahko ista rastlina v različnih razmerah obnaša dokaj različno.

Podrobnejše vam o izbiri trajnic lahko svetuje strokovnjak.

04. oktober 2018

Predavanja v vrtnariji

TRAJNICE JESENI

V soboto, 20.10. 2018 ob 10. uri vas vabimo na predavanje o trajnicah z naslovom Trajnice jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

21. avgust 2018

Novosti med trajnicami

Nove sorte trav in posebnosti med cvetočimi trajnicami

Na koncu poletja so že na razpolago novosti letošnje jesenske sezone, ki vključujejo okrasne trave in cvetoče trajnice.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.