O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Ko smo grede pripravili in izbrali trajnice, nam ostane še izbor kvalitetnih sadik v vrtnariji ali v vrtnem centru. Kupujemo le kvalitetne, trpežne in po možnosti slovenske sadike, saje le-te veliko bolje prenesejo zimo in težka tla, kot v šotnih substratih gojene uvožene sadike. Pazimo tudi, da pri jesenskem sajenju ne kupujemo pregnojenih in kot enoletnice gojenih trajnic. Te so sicer zelo lepega in košatega izgleda, niso pa trpežne. Namreč, v specializiranih vrtnarijah s trajnicami gojimo trajnice večinoma na prostem, kajti tam se dodobra utrdijo in primerno razrastejo preden pridejo do končnega kupca. Ravno tako pri gojitvi ne pretiravamo s količino gnojil in dognojevanjem, ker to pri trajnicah, ki so namenjene predvsem za saditev na prosto jeseni, ni potrebno. Zaradi tega trajnice v lončku ne izgledajo tako bogato in razkošno kakor enoletnice in balkonsko cvetje. Te rastline so gojene v rastlinjakih, njihov gnojenje je strogo kontrolirano, njihov rok trajanja je omejen, saj so namenjene le za eno rastno sezono. V vrtnih centrih pa se vse pogosteje pojavljajo trajnice, ki so uvožene iz tujine ali gojene v vrtnarijah z enoletnicami in balkonskim cvetjem in so gojene na enak način kakor enoletnice – torej v rastlinjakih in so večinoma pregnojene. Zaradi tega v lončkih v prodajnem centru izgledajo zelo lepo in privlačno, vendar pa moram opozoriti, da tako gojene trajnice velikokrat niso dovolj trpežne, da bi lepo uspevale tudi na prostem. Pač zato, ker so siljene in prehitro gojene, ter tako neutrjene za rast na prostem. Ker kupci s tem niso dovolj dobro seznanjeni in kupijo, ne da bi prav vedeli, siljeno rastlino kot trajnico. Po presaditvi na prosto pa potem velikokrat propade. S tem se širi slab sloves in nezadovoljstvo nad vsemi trajnicami. Posebej je to pomembno pri jesenskem sajenju trajnic. Siljene in prehitro gojene trajnice bodo zelo težko preživele sledečo zimo.

04. oktober 2018

Predavanja v vrtnariji

TRAJNICE JESENI

V soboto, 20.10. 2018 ob 10. uri vas vabimo na predavanje o trajnicah z naslovom Trajnice jeseni. Vstop je prost. Vljudno vabljeni.

21. avgust 2018

Novosti med trajnicami

Nove sorte trav in posebnosti med cvetočimi trajnicami

Na koncu poletja so že na razpolago novosti letošnje jesenske sezone, ki vključujejo okrasne trave in cvetoče trajnice.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.