O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

Zanimivosti

Novice

Samo ime trajnice pove, da so to rastline, ki so trajne, ki živijo po več let, za razliko od eno in dvoletnic, ki živijo eno ali dve leti. Za razliko od grmov in dreves, pa so to tiste rastline, ki so neolesenele in katerih nadzemni deli čez zimo propadejo in vsako leto pomladi na novo odženejo.

Celoten izbor okrasnih rastlin lahko torej delimo na pet skupin - enoletnice, ki vzkalijo, zacvetijo in odmrejo v enem letu, dvoletnice, ki prvo leto poženejo liste, v drugem letu pa zacvetijo in nato odmrejo, potem trajnice, ki imajo to lastnost eno in dvo letnic, da so neolesenele, torej zelnate, skupno z naslednjima skupinama, to je z grmovnicami in drevesi pa, da živijo po več let.

Velikokrat se namreč dogaja, da ljudje mislijo, da so trajnice pač vse rastline, razen eno in dvo letnic, ker so pač trajne. Vendar je izraz trajnice v vrtnarski stroki rezerviran le za eno skupino rastlin in prav bi bilo, da bi ga tako tudi razumeli in uporabljali.

Med trajnice uvrščamo tudi okrasne trave, praproti, dišavnice in vodne rastline.

 

Več o trajnicah

15. maj 2019

Predavanja v vrtnariji

Vrt in trajnice pozno pomladi

V soboto, 25.5.2019 ob vas 10. uri vabimo na četrto predavanje v letošnji sezoni z naslovom Vrt in trajnice pozno pomladi. Vstopnina: 5 €. Pri nakupu trajnic na dan predavanja nad 20 €, se vstopnina v celoti odšteje. Vljudno vabljeni.

11. april 2019

Velik izbor dišavnic

Trajna in enoletna zelišča

Nudimo velik izbor dišavnic - različne sorte bazilik, mete, žajbljev, coriander, limonska trava, pehtran, stevija in mnoge druge.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.