O vrtnariji Katalog Svetovanje strokovnjaka Predavanja Članki Galerija slik Darilni boni Prodaja po pošti Prodaja na tržnici Posebna ponudba Utrinki iz vrtnarije Zanimivosti Arhiv
 

O vrtnariji

Novice

Vrtnarija Trajnice Strgar že več kot 15 let uspešno deluje na področju gojitve trajnic. Trajnice gojimo v Črnučah v Ljubljani. V izboru imamo preko 1000 različnih vrst oziroma sort trajnic, ki jih gojimo na površini 1 ha. V vrtnariji so na ogled razstavne grede in matični nasadi, na katerih testiramo nove sorte, predstavljamo najrazličnejše kombinacije trajnic, novosti v izboru, pomembno pa je predvsem, da si trajnice, ki jih prodajamo v lončkih lahko ogledamo tudi posajene. To je pomembno za lažjo predstavo o tem, kako trajnica sploh izgleda v svoji naravni velikosti.

Pri gojitvi trajnic sta nam pomembni predvsem dve vodili - strankam ponuditi kvalitetne rastline, ki so prilagojene na rastne razmere in podnebje v Sloveniji ter tako raznolik izbor trajnic, da se bo za vsako mesto v vrtu ali v parku našla prava rastlina. Veliko časa posvečamo izboru posameznih sort neke vrste, saj se na tržišču vsako leto pojavljajo številne nove sorte, za katere pa ni zajamčeno, da bodo lepo rasle in dolgo časa uspevale tudi, ko bodo posajene v vrtu. Nove sorte testiramo na matičnih nasadih, da preizkusimo, kako se bodo obnašale tekom let in v domačih rastnih pogojih.

Poleg gojitve trajnic, med katere spadajo tudi okrasne trave, praproti, dišavnice in vodne rastline, se ukvarjamo tudi s svetovanjem in načrtovanjem gred s trajnicami, tako v privatnih vrtovih, kakor tudi na javnih površinah. Med naše dejavnosti spadajo tudi predavanja o trajnicah in pisanje strokovnih člankov.

Zadnjih 5 let, po končanem šolanju Bernarde Strgar Schulz na šoli za vrtno oblikovanje v Londonu (London College of Garden Design), smo našo dejavnost razširili tudi na načrtovanje vrtov (spletna stran v pripravi).

V zadnjih letih smo z zasaditvenimi načrti in dobavo rastlin sodelovali tudi z MO Ljubljana pri zamenjavi enoletnic s trajnicami na javnih površinah. Zasaditve si lahko ogledate na Baravskem dvoru, križišču Celovške in Prešernove, pred sodiščem, na cestnem otoku pred zgradbo RTV, v Tivoliju pri Vrtnariji in še marsikje.

Vrtnarija Trajnice Strgar izhaja iz družinskega podjetja Drevesnica Strgar, ki je bilo ustanovljeno proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja in je bilo prvo privatno podjetje na področju urejanja vrtov in drevesničarstva v Sloveniji.

15. maj 2019

Predavanja v vrtnariji

Vrt in trajnice pozno pomladi

V soboto, 25.5.2019 ob vas 10. uri vabimo na četrto predavanje v letošnji sezoni z naslovom Vrt in trajnice pozno pomladi. Vstopnina: 5 €. Pri nakupu trajnic na dan predavanja nad 20 €, se vstopnina v celoti odšteje. Vljudno vabljeni.

11. april 2019

Velik izbor dišavnic

Trajna in enoletna zelišča

Nudimo velik izbor dišavnic - različne sorte bazilik, mete, žajbljev, coriander, limonska trava, pehtran, stevija in mnoge druge.

29. junij 2016

Moj vrt ima načrt

Oddaja TV SLO 1

TV SLO1 je predvajala serijo petih oddaj z naslovom Moj vrt ima načrt. V oddaji sta predstavljena tudi dva vrtova, ki sta nastala na podlagi naših načrtov. Ogledate si ju lahko na povezavah. Moj vrt ima načrt 1/5 Moj vrt ima načrt 2/5.